Szkoła podstawowa | Gimnazjum i liceum | Szkoła muzyczna | Fundacja

W naszym przedszkolu oferujemy wyżywienie dla dzieci z dietą pokarmową.  Przygotowując MENU ściśle współpracujemy z dietetykiem. Firma cateringowa Papajaoferuje szeroką gamę diet eliminacyjnych dostosowanych do potrzeb naszych pociech, pod nadzorem mgr inż. Moniki Królak certyfikowanego dietetyka oraz pani dyrektor przedszkola  mgr Żanety Grzechnik.

 

 

Witam,

Nazywam się Monika Królak. Z zawodu jestem dietetykiem oraz Członkinią Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków i Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej oraz posiadam certyfikaty Cambridge Diagnostics-( diety eliminacyjne  i testy na nietolerancję pokarmową).

 

Dziecko na diecie eliminacyjnej!!!

 

Co raz więcej dzieci rodzi się lub nabywa w pierwszym okresie swojego życia alergii\ nietolerancji na produkty żywnościowe głównie:

  • Mleko i jego pochodne
  • Jajka
  • Gluten
  • Niektóre owoce
  • Miód itd.

 

Dieta bezmleczna- w trakcie stosowania takiej diety powinniśmy wyeliminować z diety dziecka: mleko i jego pochodne czyli jogurty, kefiry, sery białe i żółte oraz serki, masło, śmietana ale także produkty zawierające mleko w proszku.

 

 

Alternatywą są mleka roślinne np. migdałowe, kokosowe, sojowe, ryżowe, owsiane i ich pochodne- serki, jogurciki.

Bogatym źródłem białka, wapnia i witaminy A oraz B są także inne produkty żywnościowe, takie jak:

  • Tran z dorsza
  • Oleje roślinne
  • Sardynki
  • Śledzie
  • Orzechy
  • Liściaste warzywa takie jak: sałata, rzeżucha i szpinak, brokuły, rabarbar,
  • Owoce: pomarańcze, morele (najlepiej suszone),
  • Nasiona dyni, słonecznika
  • Mak
  • Rośliny strączkowe: fasolka szparagowa, cieciorka, soczewica, fasola i groszek

 

Dieta bezjajeczna – eliminujemy z diety jajka i wszystkie produkty je zawierające: ciastka, ciasta, batoniki, makarony jajeczne, naleśniki, racuchy, kluski, kopytka, pierogi ruskie itp przygotowane w tradycyjny sposób

 

Dieta bezglutenowa- eliminujemy z diety mąke pszenną, żytnią, jęczmienną i owies oraz wszystkie produkty, które powstają z ich wykorzystaniem.

Alternatywą jest: kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, amarantus, komosa ryżowa

Musimy pamiętać że alergiczne dziecko to nie kaleka, tylko bardziej wymagający mały człowiek pod względem odżywiana. Dieta taka jest niezbędna, aby rosło ono i rozwijało się prawidłowo, ponieważ spożywanie produktów alergizujących\ nietolerowanych przez dziecko może powodować zaburzenia wzrostu i częstsze infekcje oraz problemy skórne i żołądkowe. Prawidłowa dieta u naszej pociechy może poprawić stan zdrowia oraz samopoczucie naszego dziecka!!!